Gün Ay Yıldız, Adahan İstanbul Hotel (9 Mart-1 Nisan 2014)

Share Button

1896986_774357312592864_1150930821_n

‘GÜN AY YILDIZ’
9 MART – 1 NİSAN 2014
Yasemin Aslan BAKİRİ
Selçuk DERİNÖZ
Kokteyl: 9 MART Pazar Saat: 16.00-19.00
ADAHAN İSTANBUL HOTEL
Yasemin Aslan BAKİRİ- Selçuk DEMİRÖZ’ün ‘GÜN AY YILDIZ’ adını taşıyan sergisi, ADAHAN İSTANBUL HOTEL’de, Şeli Art Project işbirliği ile sanatseverlerle buluşuyor.

GÜN AY YILDIZ…Çünkü,
“Oğuz Kağan bir yerde, Tanrıya yalvarırken:
Karanlık bastı birden, bir ışık düştü gökten!
Öyle bir ışık indi, parlak aydan, güneşten!
Oğuz Kağan yürüdü, yakınına ışığın,
Oturduğunu gördü, ortasında bir kızın!

Oğuz Kağan Destanlarında güzelliğiyle kainatı büyüleyen bir kız.. gök tanrısının kızı.. ve ondan doğan kutsallıkla yıkanan çocuklar; Gün, Ay, Yıldız… Camın sıcak, gün gibi sonsuzluğa uzanan, sınırlanamaz oluşuyla; soğuk, parlak ve donuk halinin sentezi ve doğasında barındırdığı bu büyüleyici döngü tıpkı günün geceye, gecenin tekrar güne dönmesi gibi.. Gökten düşen bir ışık olarak betimlenen ‘kadın’ camın sıcaklığında, metalin parlamasında can bulacak. Yasemin Aslan Bakiri kaftanlarıyla geçmişin izlerine dokunacak, üzerindeki camın kıvrımlarında kadını hatırlatacak. Camın duru, şeffaf, sürprizli ve kırılgan oluşundaki kadınsı ruh ile metalin sertliğini ve cam ile olan müthiş dengesini kendi imzasını taşıyan kaftanlarında vurgularken, sert görünümlü ama hassas, emekle yoğrulan binlerce parçanın birleşip tek vücut olduğu kalkanlarında kadının korunma güdüsüne gönderme yapacak. Kullandığı tekniklerdeki sıcaklığı ve ritim duygusunu, camın saydamlığına kattığı renklerle hissettirecek. Gün,Ay,Yıldız; güzel bir kadından doğan üç göksel varlık üzerinden, göğün karanlık ve aydınlık yüzü ile kadının gizemli karanlığı ve ruhsal uyanışları birbirine dokunacak. Destanlarımızda soyu kutsallaştıran tanrısal bir unsur olarak görülen kadın teması, Yasemin Aslan Bakiri’nin eserleri ile somut hale gelecek, hepsi birden gökteki kutsal varlıkların yüceltilmiş anlatısını kulaklara fısıldayacak, cam ve metal bu hikayeyi okunur kılacak.

Yasemin Aslan BAKİRİ

Güneşli gün kadar güzeldir
Ay olur parlar geceleri
Yıldız gibi ışıldar kadın

Kara günler olursa
Ya da bulutlu geceler
Görünemezse ay ve yıldız
Yollar bulunamaz

Güçlü kadın özgürdür
Acıdan geçse de
Değişmez duruşu

Kadınları sevmek
Gözlere bakmak korkmadan
Bakışları okumak
Cesur ve saygın

Doğaya ödüldür kadın
Doğurmak değil elbet
Yaptığı tek eylem

Kadın eli değerse
Kadınlar ve ben
Kadınlar varsa ben de varım

Selçuk DERİNÖZ

ADAHAN İSTANBUL :Asmalı Mescit Mah. Meşrutiyet Cad. General Yazgan Sok. No: 14 Beyoğlu. İSTANBUL Tel: 0212 243 85 81

İletişim için:
Şeli Art Project
Şeli Abut BENHABİB
05422375241
selibenhabib@gmail.com
www.selisanat.com

Share Button

Hakkında monet

KolajART, çağdaş sanatın güncel üretimlerini, eleştirel düşünceyi ve sanat yazarlığını bir araya getiren bağımsız bir çevrim içi sanat platformudur. Dergi, 2013 yılının Kasım ayında Dekolajart adıyla kurulmuş, ancak bir takım yaşanan sorunlar nedeniyle 2014 yılının Ocak ayından itibaren KolajART adıyla yayın hayatını sürdürmeye başlamıştır. Türkiye’nin ilk plastik sanatlar odaklı çevrim içi dergilerinden biri olan KolajART, dijital ortamda sanat yazarlığı ve eleştirisinin gelişimine katkı sunan öncü yayınlardan biridir. Bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir web yayını olarak KolajART; sergi değerlendirmeleri, sanatçı söyleşileri, kuramsal incelemeler ve sanat tarihi perspektifinden yorumlarla Türkiye’de çağdaş sanat ortamına eleştirel ve düşünsel bir katkı sunmayı amaçlar. Farklı kuşaklardan sanatçıları, araştırmacıları ve sanat yazarlarını ortak bir tartışma zeminde buluşturan dergi, güncel sanatın eleştirel hafızasını oluşturmaya yönelik süreklilik taşıyan önemli bir dijital arşiv ve paylaşım alanı niteliği taşır.

Yorumlar kapatıldı.