Yüzün Gözü Face’s Eye,05 Nisan- 07 Mayıs 2022, Den Art,Antalya

Share Button

YÜZÜN GÖZÜ 

Küratör Ebru Nalan SÜLÜN

05 Nisan- 07 Mayıs 2022

Den Art

“İçtekinin dıştakine kazıldığı, tırmandığı, bir yandan da örtündüğü, kendisini örtbas ettiği, ele vermekten kaçındığı bir “tabula”. Baktıkça çeker, açığa vurur, açığa çıkar gibi olur, benzer, andırır; anıştırmalar, anılar ve anımsamalar boyu parlar, kararır. Oradadır. Ama apaçık bir tuzaktır her yüz” Enis Batur(2004), Başkalaşımlar,I-X,295.

Binlerce alameti, ifadesi, imler dünyasının başrol oyunculuğu, bedende yüklendiği çok cepheli hali, bağlantılı ve kendi içerisinde barındırdığı tarihselliği ile; “yüz” imgesi.  Geçmişten günümüze beden formu incelendiğinde hem tıbbi hem felsefi hem de sanat tarihindeki yeri ile yazılmakla, incelenmekle, konuşulmakla, bakılmakla anlam sorgusu tamamlanmayacak olan ruhun ve zamanın derinlikli aynası.

 “Yüz” ün bedenimizde yer alan diğer organlardan en önemli farkı, fiziksel olmayanın temsil edildiği bir zemin olarak üstlendiği anlamdır. Adeta; dile gelmeyen duygulanışların bir alanıdır.

Bu sergi, bir ayna misali, yüzleşme vaadiyle çok cepheli bakışları yan yana izlemeyi amaçlıyor. Bir beden felsefesi sorgusundan ziyade bedenin en zor izlediğimiz parçası olan “yüz” imgesi üzerinden bir ifade almanağı misali ruh durumlarını ağırlıyor. Her bakışta farklı anlamlar, her bakanda farklı bellek sorgularını çağrıştıran. Özellikle son üç yıl içerisinde yaşamımıza “çevrimiçi” kavramı ile daha da fazla eklenen kendi “yüz” imgemiz, evrensel boyutta beden algımızı değiştirmeye başlarken, yaşanan toplumsal evrim, “yaşam” algımızın değişimini de hızlandırdı. Tüm bu süreçlerin ardından disiplinler arası bir seçki ile bir araya getirilen eserler, yaşadığımız zamanın süzgecinden geçmiş sanatçıların beden formundan arınmış “yüz” imgelemlerini yan yana sunarken “Yüzün Gözü/ Face’s Eye” üst başlığının izinde izleyenleri görme, düşünme ve hissetmeye davet ediyor.

Ebru Nalan Sülün

Share Button

Yorumlar kapatıldı.