Köy Edebiyatı Hareketinin Şiirdeki En Önemli İsimlerinden Birisi Olarak Gösterilen Mehmet Başaran Hayatını Kaybetti.

Share Button

mehmet-basaran-28062015

Usta Şair Mehmet Başaran, 27 Haziran 2015 tarihinde, 89 yaşında hayatını kaybetti. Mehmet Başaran’ı anarken kederli ailesine ve dostlarına en derin taziyelerimizi sunuyoruz.

(1926Kırklareli – 27 Haziran 2015İstanbul), köy edebiyatı hareketinin şiirdeki temsilcilerinden biri olan ozan, eğitimci ve yazar.

1926‘da Kırklareli‘nin Lüleburgaz ilçesindeki Ceylanköy’de doğdu. Kepirtepe Köy Enstitüsü’nü (1943) ve Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nü bitirdi (1946). Köy Enstitülü Hatun Birsen Başaran ile evlendi. Askerliğini yaparken Yedeksubay Okulu’ndan çavuşa çıkarıldı. Köy enstitüsü öğretmenliği, gezici başöğretmenlik, ilkokul öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği yaptı. Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS) kuruluş çalışmalarına katıldı, 1979’da emekli oldu. 

1950’li ve 1960’lı yıllarda güçlenen köy edebiyatı hareketinin şiirdeki önde gelen temsilcilerinden olan Mehmet Başaran’ın ilk şiiri Köy Enstitüleri Dergisi’nde yer aldı. Adam Sanat, Gösteri, Kıyı, Varlık, Yansıma, Yazko Edebiyat, Yeditepe, Yeni Biçem, Yeni Ufuklar, Yücel gibi dergilerde de şiirleri yayımlanan şair toplumcu düşünceyi didaktizme düşmeden şiirlerine sindirmeyi bildi. Şiirlerinde direnme ve umut temalarını iç içe işledi. Aynı temalar gözlem ve deneyimleriyle bütünleşmiş olarak “Ahlat Ağacı” ve “Nisan Haritası”ndan sonra şiir kitaplarına damgasını vurdu.

 

YORULMAZ İŞÇİLERİYİZ AŞKIN

Bütün gün kırlara bakmışım

Başaklarla kımıldanan

O bitek yalnızlığa

Burnumda gökyüzünün ince kokusu

Bütün gün sana bakmışım

Derin mırıltılarla ırmağa karışan

Çakıntılı gövdene senin

 

Uzanmışım terli toprağa

Yanına gözlerinin

Çıplak gecelere dokunuyorum

Yazın ve düşlerin sıcak kıvrımlarına

Denizi başlatıyor dudaklarının tuzu

Yüreğim konuşuyor şavkından

Ellerim böğürtlen moru

 

Yorulmaz işçileriyiz aşkın

Soluk soluğa ıslak taylar

Ürkek sokulmaların…

Ormanları uyandırıyor kanımın gürültüsü

Başdöndürücü yerlerindeyim dağın

Kollarımdan akan ırmak,

Sonsuza tamamlanıyorum

Mehmet Başaran

Share Button

Hakkında Ufuk Güneş

Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Stajını ATV'de tamamladı.Posta Gazetesi'nde ( Trakya Eki)Muhabirlik yaptı.2011- 2012'de Kocaeli Üniversitesi Uygulama Radyosu Radyo Ki'de Güne Bakış Programı'nda Editör- Spiker olarak görev aldı.

Yorumlar kapatıldı.