Kamusal Sanat Laboratuvarı’ndan 3. İstanbul Tasarım Bienali’ne Dair

Share Button

photo

İKSV tarafından ENKA Vakfı, Petkim ve Vitra eş sponsorluğunda düzenlenen 3. İstanbul Tasarım Bienali 22 Ekim’de izleyiciyle buluştu. Küratörlüğünü  Beatriz Colomina ve Mark Wigley’in yaptığı konsept danışmanlığını Kamusal Sanat Laboratuvarı üstlendiği bienalde ‘Biz insan mıyız?: Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl’ başlığıyla, “insan”ın 200 bin yıl boyunca tasarımla kurduğu ilişki birçok farklı alanda inceliyor.

ni

Bienalin başlığı ve konsept danışmanlığını Kamusal Sanat Laboratuvarı üstlenmesi kimi çevreler tarafından eleştirildi. Nedeni de Kamusal Sanat Laboratuvarı’nun 13. İstanbul Bienali protestolarında yer almış olmasıydı.

Bilindiği gibi Fulya Erdemci’nin küratörlüğünde düzenlenen 13. Uluslararası İstanbul Bienali’nin başlığı  Lale Müldür’ün aynı adlı kitabından mülhem “Anne Ben Barbar Mıyım?” olarak belirlenmişti. Kamusal Sanat Laboratuarı, Kent Hareketleri, Açıkalan Sanat Kolektifi, , ArtHack, Homur Mizah ve Karikatür Grubu, Öğrenci Kolektifleri, Gündoğusu Sanat ve Düşün Topluluğu, Red Fotoğraf, Bağımsız Sanatçılar ve Bağımsız Üniversite Öğrencileri’nden oluşan çeşitli guruplar , Kamusal Direniş Platformu adı altında bir araya gelmişler ve 22 Mart 2013 tarihinde 13. İstanbul Bienali’nin Kamusal Programı’nın Kamusal Simya oturumu protesto edilmişti. Protestoda bir deklarasyonla birlikte Konstantin Kavafis’in “Barbarları Beklerken” şiiri okunurken, arka planda da “Anne Ben İnsan Mıyım?” pankartı açılmıştı. İşte bu protestoda yer almaları nedeniyle Kamusal Sanat Laboratuvarı’nın 3. İstanbul Tasarım Bienali’nin konsept danışmanlığı eleştiri konusu oldu.

nii

Bu tartışmaya bir açıklık getirmek üzere Kamusal Sanat Laboratuvarı adına Niyazi Selçuk bir açıklama yaptı:

  1. İstanbul Tasarım Bienali Konsept Danışmanlığını Kamusal Sanat Laboratuvarı olarak üstlenmekten gurur duyarız.
  2. İstanbul Bienali’nin kamusal toplantılarından biri olan “Kamuya Hitap Etmek” oturumunda, oturuma müdahale ettiğimiz sırada sahnede sergilediğimiz ve onlara sorduğumuz performansın sorusu, bugün 3. İstanbul Tasarım Bienali ekibi tarafından Tasarım bienalinin yeni konsepti olarak tanıtıldı. İKSV 3.Tasarım Bienali’nin ana konseptini, Kamusal Sanat Laboratuvarı olarak Gezi Direnişi sırasında da Gezi Parkı’na taşıdığımız bu performans pankartından esinlendik. Umarız danışmanlığımızdan memnun kalırlar. Bundan sonraki bienaller içinde işbirliğimiz devam edecektir.

Kamusal Sanat Laboratuvarı

Share Button

Hakkında Ufuk Güneş

Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Stajını ATV'de tamamladı.Posta Gazetesi'nde ( Trakya Eki)Muhabirlik yaptı.2011- 2012'de Kocaeli Üniversitesi Uygulama Radyosu Radyo Ki'de Güne Bakış Programı'nda Editör- Spiker olarak görev aldı.

Yorumlar kapatıldı.